15 czerwca 2017

Aromatyczna zupa antyoksydacyjna



Fot. 1. Opracowanie własne na podstawie www.google.pl

Nawiązując do poprzedniego postu chcemy podzielić się z Wami naszym pomysłem na wyjątkową zupę. Zupa ta jest za razem niezwykle zdrowa jak i bardzo smaczna. Wszystkie warzywa w niej zawarte są bogatym źródłem wcześniej wspomnianych przeciwutleniaczy (kwercetyna, luteina, glutation, witaminy C i E, beta-karoten, selen).


Składniki:
-3 ząbki czosnku
-1 duża cebula
-2 średniej wielkości bataty
-1/4 selera
-1/2 pora
-2 pietruszki
-3 marchewki
-1 opakowanie mrożonki "Zupa krem z żółtych warzyw" producent: Proste Historie (450g)
-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-1 saszetka piramidki smaku do rosołu (można kupić w Lidlu)
- dwie łyżeczki soli
-dwie łyżeczki przyprawy curry
-łyżeczka pieprzu ziołowego
-łyżeczka pieprzu mielonego czarnego
-łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-4 łyżki mleka krowiego 1,5% tłuszczu
-2,5 litra wody


Wykonanie:

Obieramy wszystkie warzywa. Bataty kroimy 
w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek extra virgin. 
Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykładamy na wyłożoną wcześniej papierem aluminiowym blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach Celsjusza na 30 minut. Po 15 minutach dodajemy na blachę 3 ząbki czosnku.
W trakcie pieczenia słodkich ziemniaków wlewamy łyżkę oliwy z oliwek do głębokiego garnka. 
Kroimy cebulę na małe kawałki i smażymy. 
W trakcie smażenia cebuli wrzucamy resztę drobno pokrojonych warzyw.

Wszystko razem mieszamy i smażymy około 5 minut. Następnie wlewamy 2,5 litra wody, przyprawiamy łyżeczką soli i wrzucamy piramidkę smaku. Czekamy aż woda zacznie się gotować. W momencie gotowania się wody wrzucamy całą zawartość mrożonki. Dodajemy łyżeczkę soli 
i gotujemy 15 minut.

Po ugotowaniu się warzywnego bulionu wyłączamy ogień i dodajemy wcześniej upieczone bataty 
i czosnek. Dodajemy resztę przypraw i całość blendujemy. Następnie dodajemy 4 łyżki mleka i znów blendujemy (do momentu uzyskania gładkiej konsystencji). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem dla smaku.


5 komentarzy:

  1. Z batata zupki jeszcze nie próbowałam, a musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatna , lekko słodkawa, curry zaostrza smak zupy... polecam ;)

      ~K.

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie zupy. Szybkie, proste i smaczne. Ja zazwyczaj wrzucam do garnka warzywa, które akurat mam w lodówce. Bataty nadają fajny smak i kolor zupom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie za rzadko jem zupy, a takiej wersji w życiu nie próbowałam. Narobiłyście mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy, za takie miłe słowa :-) ~!

      Usuń

Dziękujemy za każdy miły komentarz. =)