5 października 2017

Chleb orkiszowy z sezamem

Witam wszystkich serdecznie

Przedstawiam wszystkim miłośnikom zdrowego gotowania i stylu życia przepis na wspaniały chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem sezamu.
Sekretem tak wspaniale wyrośniętego i dobrego chleba jest mąka.
Mianowicie chodzi o mąkę orkiszową drobno mieloną , białą, którą można zakupić w Sklepie ZdroweGary. Chleb jest naprawdę łatwy w wykonaniu a jego wyrób nie zajmuje tak dużo czasu.

Składniki:

-mąka orkiszowa drobno mielona biała 500g
-drożdże suche 14g (dwa opakowania drożdży z firmy Albona)
-łyżeczka soli
-dwie łyżki sezamu łuskanego
-łyżeczka miodu
-1 łyżka olej rzepakowego tłoczonego na zimno
-letnia woda (dodaje tyle aby powstała dosyć gęsta "pulpiasta" masa)

Wykonanie:

W głębokiej misce mieszamy ze sobą mąkę i drożdże. Następnie dodajemy sól, olej, miód. Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i powstanie gęsta masa. Ciasto powinno się lepić do rąk. Gdy już mamy gotowe ciasto chlebowe przykrywamy je luźno ściereczką i nastawiamy piekarnik na 250 stopni Celsjusza. Czekam około 20 minut. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do foremki (szer. 8,5 x dł. 22,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut.

Fot. 1 Zdjęcie własne z wykorzystaniem stron www.sklepzdrowegary.pl i www.google.pl


~K.

2 komentarze:

  1. Właśnie takiego przepisu szukałem od dawna! Sprubuję w weekend zrobić swój pierwszy chlebek, jak tylko znajdę trochę wolnego czasu na kulinarne rewolucje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każdy miły komentarz. =)