13 lutego 2018

Produkty dobre dla serca

Według danych statystycznych w 2015 roku zmarło aż 17,7 ml osób z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Najbardziej znane schorzenia to: 
-zawał mięśnia sercowego
-nadciśnienie tętnicze
-choroba wieńcowa
-miażdżyca

W Polsce z powodu chorób serca umiera co trzecia kobieta. Zbyt wysokie ciśnienie ma aż 20 % dorosłych. Niestety liczba ludzi z takimi schorzeniami stale rośnie. Główną przyczyną tego zjawiska jest nieprawidłowa dieta. Ponad to:
-palenie papierosów
-stres
-brak aktywności fizycznej
-nadużywanie alkoholu




Jeśli chcemy być szczęśliwi zadbajmy o nasze serce i ciało. 

Produkty, które utrzymują nasze serce w dobrej kondycji:

 1. Oleje roślinne nierafinowane, zimnotłoczone JNKT, NNKT oraz WNKT (jedzone na surowo).
Obniżają LDL, dostarczają wit. E, A, D, K,  wzmacniają błony komórkowe.
 Wybór jest naprawdę ogromny:
Opracowanie własne na podstawie www.sklepzdrowegary.pl, www.google.pl

2. Warzywa i owoce (najlepsze będą te czerwone, fioletowe, żółte, pomarańczowe, niebieskie) 
Im bardziej kolorowe tym wyższa zawartość antyoksydantów (hamują powstawanie LDL, wspomagają odporność, jedzone często i różnorodnie dostarczają wiele witamin i składników mineralnych)
Opracowanie własne na podstawie www.google.pl

3. Ryby (lepsze będą tłuste) 
Lepiej kupować hodowane ekologicznie, ponieważ te z zanieczyszczonych wód posiadają wiele toksycznych związków. Ryby chude mają ich mniej jednak zawierają nie wiele bardzo ważnych dla serca kwasów DHA oraz EPA (obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają gęstość i lepkość krwi, wspomagają układ nerwowy)

Jeśli ktoś nie lubi jeść ryb może się suplementować wyżej wymienionymi kwasami w postaci kapsułek.

Opracowanie własne na podstawie www.google.pl

4. Orzechy i nasiona
Można jeść w całości jako dodatek do owsianki, musli, jogurtu. Dostępne są również masła orzechowe, które śmiało można dodać do koktajli lub posmarować nimi chleb czy naleśniki.

Opracowanie własne na podstawie www.google.pl

5. Nasiona roślin strączkowych
Są bogatym źródłem białka roślinnego. Zatem można je czasem zastąpić mięsem i połączyć z innymi zbożami np. pełnoziarnistym ryżem, makaronem razowym czy kaszą jęczmienną pęczak.  
Opracowanie własne na podstawie www.google.pl

6. Produkty zbożowe z pełnego przemiału (bogate źródło błonnika oraz witamin z grupy B)
Błonnik zawarty w pełnoziarnistych zbożach obniża stężenie LDL, trójglicerydów a także pomaga wydalać nadmiar tłuszczy. Witamina B2 potrzebna jest podczas transportu tlenu do komórek. Witaminy B5 i B6 są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz biorą udział w przemianach metabolicznych.
Opracowanie własne na podstawie www.google,pl
7. Owoce morza 
 Są bogate w witaminy z grupy B, które wspomagając nasz układ krążenia chronią nas przed chorobą wieńcową. Bogate w WNKT obniżają poziom LDL a zwiększają stężenie HDL.
Opracowanie własne na podstawie www.google.pl

Unikajmy soli. Najwięcej jest jej w fast foodach, półproduktach i w daniach gotowych. W produktach przekąskowych jak chipsy, paluszki, krakersy, chrupki. 

Ruszajmy się jak najwięcej. Nie mówię tu o wyczynowych sportach. Wystarczy spacer. Pójście do pracy pieszo (oczywiście w miarę możliwości). Można wysiąść wcześniej z autobusu czy tramwaju i iść do domu, sklepu, znajomego czy do pracy trochę dłużej. Tak nie wiele trzeba aby zadbać o siebie. Chcieć to móc. Jak powiedział Harold Taylor: "Źródłem wszystkich osiągnięć jest wola, by być tak dobrym jak to tylko możliwe".

Źródło literaturowe:

www.biokurier.pl

Post by Krysia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy miły komentarz. =)